joi, 15 decembrie 2011

Unde si de ce sa facem check-in online

De fiecare data cand calatoresc cu avionul fac check-in online daca este posibil. Aproape de fiecare data am evitat coada de 15-20 de persoane si m-am asezat la un ghiseu unde ori nu era nimeni ori maxim 3 persoane.
Hai sa vedem acum care ar fi avantajele check-in-ului online:

1. Pentru multe companii low cost, check-in-ul la aeroport se face contracost iar in unele cazuri poate urca pana la 40 euro/pasager.
2. De cele mai multe ori va puteti alege locul in avion. Fie ca vrei la fereastra sau la iesirea de urgenta, unde ai mai mult loc pentru picioare.
3. Daca calatoriti doar cu bagaj de mana nu va mai prezentati la nici un ghiseu, ci mergeti direct la controlul de securitate si apoi catre poarta de imbarcare.
4. Daca aveti bagaj de cala aflati ca exista de cele mai multe ori ghiseuri "Baggage Drop" unde lasati  bagajul de cala, ca apoi sa va indreptati catre controlul de securitate si poarta de imbarcare.
5. Daca aveti masa asigurata in timpul zborului, va puteti alege in timpul procedurii de chek-in online tipul de masa dorit (vegetarian, pentru copii etc.).
6. Daca aveti un card cu mile la compania aeriana respectiva sau la partenerii acesteia, puteti introduce in timpul procedurii de check-in online numarul cardului.
Daca mai sunt si alte avantaje pe care eu nu le-am cuprins aici va rog lasati un comentariu pentru a completa lista.

Ce ai nevoie pentru a efectual check-in online:
1. Un bilet de avion valid;
2. Un calculator conectat la internet;
3. O imprimanta (sau telefon; unele companii va transmit permisul de imbarcare prin SMS);

Cand poti face check-in online:
Majoritatea companiilor deschid procedura de check-in online cu 24- 48 ore inaintea efectuarii zborului.
Sunt si exceptii precum Wizzair, care ofera posibilitatea efectuarii procedurii cu 7 zile inaintea zborului, sau Ryanair, unde poti face check-in online cu pana la 15 zile inainte de efectuarea zborului.

Unde faci checkin online:
Tarom - Accesati prima pagina si apasati pe butonul Online Check-in. Aveti nevoie de numarul biletului si de numarul zborului.
AirFrance - Accesati aceasta pagina. Aveti nevoie de: numarul biletului, codul rezervarii sau numarul cardului Flying Blue daca l-ati introdus deja in rezervare.
KLM - Accesati aceasta pagina. Aveti nevoie de numarul biletului sau codul rezervarii si numarul zborului.
British Airways - Accesati aceasta pagina. Aveti nevoie de codul rezervarii si numele pasagerului.
Lufthansa - Accesati aceasta pagina. Aveti nevoie de numar de card Frequen Flyer si numele de pe card daca a fost introdus in prealabil in rezervare, sau  datele cartii de credit daca biletul a fost achizitionat de pe site-ul lor cu card de credit, sau codul de rezervare si numele complet al pasagerului, sau numarul biletului si numele complet al pasagerului.
Alitalia - Accesati aceasta pagina. Aveti nevoie de numarul biletului si numele complet al pasagerului, codul rezervarii si numele complet al pasagerului, sau numarul cardului de mile si pin-ul acestuia in cazul in care a fost introdus deja in rezervare.
Austrian Airlines - Accesati aceasta pagina. Aveti nevoie de numele complet, data zborului, numarul zborului, orasul de plecare si orasul de destinatie.
Wizzair - Accesati aceasta pagina. Aveti nevoie de codul rezervarii, numele complet al pasagerului, orasul de plecare si orasul de destinatie, sau codul rezervarii, data plecarii si emailul adaugat in rezervare.
BlueAir - Accesati aceasta pagina. Aveti nevoie de codul rezervarii si emailul persoanei de contact, sau codul rezervarii, numele complet al pasagerului, orasul de plecare si orasul de destinatie.
RyanAir - Accesati aceasta pagina. Aveti nevoie de codul rezervarii, adresa de email introdusa in rezervare, orasul de plecare si orasul de destinatie, sau data zborului, adresa de email introdusa in rezervare, orasul de plecare si orasul de destinatie.
GermanWings - Accesati aceasta pagina. Aveti nevoie de codul rezervarii si numele pasagerului.
Aeroflot - Accesati aceasta pagina. Aveti nevoie de numele complet al pasagerului, numarul zborului si orasul de plecare.
Air Lingus - accesati aceasta pagina. Aveti nevoie de numele pasagerului, codul rezervarii si orasul de plecare.
CSA Czech Airlines - accesati aceasta pagina. Aveti nevoie de numarul biletului, orasul de plecare si numarul zborului, sau orasul de plecare, numarul zborului, numele complet al pasagerului si data plecarii.
easyJet - Accesati aceasta pagina. Alegeti din meniul din dreapta check in online. Aveti nevoie de numele pasagerului si codul rezervarii.

Probabil nu am introdus toate companiile aeriene ce ofera check-in online si pe care le folosesc romanii, dar pentru completarea listei lasati un comentariu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu